Yu en Groothuis wereldkampioen sprint

In het Canadese Calgary hebben de Chinese Jing Yu en de Nederlander Stefan Groothuis zich tot wereldkampioen sprint gekroond. Voor beide schaatsers is het hun eerste wereldtitel. Bovendien braken zowel Yu als Groothuis het puntenrecord voor een sprintkampioenschap.

Jing Yu (26) sloeg toe op de tweede 500m van het tornooi door als eerste vrouw ooit onder de 37 seconden te eindigen. Met 36.94 deed ze 6 honderdsten van het vorige wereldrecord af, dat op naam van de Duitse Jenny Wolf stond. Dankzij die tijd nam Yu de leiding in het algemeen klassement over van de Canadese Christine Nesbitt, die met 37.93 bijna een volle seconde trager was. Nesbitt, die eerder op het weekend het wereldrecord op de 1000m had verpulverd, moest 57 honderdsten goedmaken op de afsluitende 1000m. Een rechtstreeks duel tussen Nesbitt en Yu op die 1000m moest beslissen over goud en zilver. De Canadese won de rit en was ook de snelste van allemaal, maar Yu wist de schade te beperken tot 54 honderdsten. Nesbitt, de wereldkampioene van vorig jaar, strandde zo op 3 honderdsten van een tweede titel. Opmerkelijk was de evolutie in de tijden van Yu, die op de 500m meer dan 7 tienden sneller was dan op zaterdag en op de 1000m bijna een seconde van haar persoonlijke record deed. Na Yu en Nesbitt was er nog brons voor een andere Chinese, Zhong Hang.

Bij de mannen slaagde Groothuis (30) erin om op de slotafstand van de vijfde naar de eerste plaats te springen. De Nederlander reed in de laatste 1000m een Nederlands record van 1.06.96, 11 honderdsten sneller dan de tijd van 1.07.07 van Beorn Nijenhuis. Zowel Poutala, Lobkov, Lee en Mo konden hun voorsprong op Groothuis niet behouden. De enige die nog bij de tijd van Groothuis in de buurt kwam was wereldrecordhouder Shani Davis, die de 1000m in 1.07.11 schaatste. In het klassement eindigt Groothuis voor de beide Koreanen Lee en Mo. Davis moet tevreden zijn met een vijfde plaats.

Advertenties
Getagged , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: